Ny rapport fra Dansk Center for Undervisningsmiljø har stillet skarpt på undervisningsmiljøet på grundlæggende social- og sundhedsuddannelser og erhvervsuddannelserne. Anledningen er regeringens intentioner om, at 95% af en årgang skal have en ungdomsuddannelse i 2015.
Undersøgelsen sætter fokus på elevernes syn på undervisningsmiljøet, og belyser, at det sociale undervisningsmiljø har stor betydning for fastholdelse af eleverne i uddannelserne.
1235 igangværende social- og sundhedselever og 489 frafaldne elever fordelt på PGUen, Social- og sundhedshjælperuddannelsen og social- og sundhedsassistentuddannelsen og spredt på 18 social- og sundhedsskoler indgår i undersøgelsen.
Undersøgelsen går ind og analyserer på en lang række af faktorer som tilsammen kan give et bredt billede af undervisningsmiljøet på SOSU-skolerne - herunder elevernes sociale og uddannelsesmæssige baggrund, etniske tilhørsforhold mv.
Undersøgelsen viser, at der er plads til forbedringer i undervisningsmiljøet på grundlæggende social- og sundhedsuddannelser. Eksempelvis oplever 19 % af de adspurgte PGU-elever mangel på støtte og hjælpsomhed fra medstuderende, hvilket indikerer et svagt klassesammenhold. På samme spørgsmål svarer 10 % af social- og sundhedshjælperne mangel på støtte og hjælpsomhed, mens 12 % af social- og sundhedsassistenteleverne har tilsvarende oplevelse.
Også spørgsmålet om mobning indgår som et vigtigt parameter i vurderingen af undervisningsmiljøet på SOSU-skolerne. Her er den opsigtsvækkende konklusion i undersøgelsen, at 10 % af eleverne med anden etnisk baggrund følger sig mobbet.
Undersøgelsen viser også, at 55% af de adspurgte elever på SOSU-skolerne er tilfredse med undervisningen, hvilket svarer overens med elevernes tilfredshed på erhvervsuddannelserne.
Hent rapporten i sin fulde længde her
Analysens væsentligste resultater kan ses her
Læs dele af pressens omtale af rapporten her